“Waarom zouden we bronwater uit Italië of Duitsland drinken als er Belgisch fleswater beschikbaar is?”

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Deze week is het de beurt aan Erik Verreet.

Andrew Witty, de baas van de Britse farmareus GlaxoSmithKline, haalde de voorbije week hard uit naar de ondernemingen die hun ‘geboorteland’ ontvluchten op zoek naar een meer belastingvriendelijke bestemming. “Dit is helemaal fout. Dit soort ondernemingen en banken ondermijnen het vertrouwen van het publiek in het bedrijfsleven." De voorbije weken hebben de Britse banken HSBC en Standard Chartered, de drankhandelaar Diageo en de producenten Unilever en Reckitt Benckiser gedreigd hun hoofdkwartier uit Groot-Brittannië weg te trekken.

Ceo Witty gaat tekeer tegen die trend. In zijn ogen moet een bedrijf midden in zijn gemeenschap staan: “GSK heeft Groot-Brittannië veel gegeven, maar omgekeerd heeft dit land ons ook veel geschonken. Daarom moet een onderneming trouw blijven aan haar land, in goede en in slechte tijden." Zopas kondigde GSK de bouw van een nieuwe fabriek aan, zijn eerste grote investering in dertig jaar in Engeland.

Ik ken enkele Belgische bedrijfsleiders die denken zoals Andrew Witty, maar ook een hele reeks anderen die nog enkel naar het Oosten kijken en eraan denken hier het anker te lichten. Deze groep managers wekt de indruk dat alles om geld draait.

Goed ondernemen is veel meer dan geld verdienen. Een echte bedrijfsleider weet hoe zijn organisatie in de omgeving past en wat ze daartoe bijdraagt. Dat inzicht brengt hij over op zijn mensen. Want medewerkers halen hun motivatie uit zinnig en nuttig werk. Zelfs in die mate dat ik werknemers ken die uitnodigingen om elders meer te gaan verdienen, hebben afgeslagen.

Daarnaast speelt iets heel anders. De hoge energie- en transportprijzen zullen bedrijfsleiders tot een gezonde vorm van ecologisch nationalisme dwingen. Want dichter bij huis is meestal ook meer duurzaam. Waarom zouden we bijvoorbeeld bronwater uit Italië of Duitsland drinken als er Belgisch fleswater beschikbaar is?

Dat ecologisch nationalisme moet wel op een gezonde realiteit kunnen bouwen. Met alleen de goodwill van de bedrijven komen we er niet. Ook de overheid en de vakbonden moeten meewillen. Daarom moeten de Vlaamse administraties dringend stoppen met jan en alleman te verstikken met regeltjes en belastingen. En bepaalde vakbonden moeten beseffen dat de loonkosten die uit de pan swingen, alleen maar banen kosten. Zoals baas Andrew Witty oppert: als iedereen meewil, heeft West-Europa nog een mooie toekomst.