Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Toeteren over gebrek aan visie en internationaal perspectief van de vakbonden is één ding, het zelf in praktijk brengen is voor politici en topmanagers blijkbaar een ander paar mouwen.”

Geblunder ad hoc, een nationale ziekte

Eerst was er de staking. Toen kwam de opvangcrisis. Daarop besloot de regering een extra duit in het zakje te doen en zich even te mengen in de benoeming van de nieuwe bestuurders bij Belgacom. En last but not least kondigde Bekaert aan dat het in ons land 600 banen wil schrappen. De rode draad doorheen dit alles? Geblunder ad hoc, geen langetermijnvisie, ‘de problemen oplossen als ze zich stellen’ zoals een intussen al iets minder illustere voorganger van Di Rupo ooit orakelde.

Politici en ondernemers waren er deze week als de kippen bij om de onverantwoordelijke houding van de vakbonden te kapittelen. Dat klinkt goed in tijden van crisis, en je scoort er gegarandeerd mee in de publieke opinie, al was het maar omdat tienduizenden werknemers maandag letterlijk en figuurlijk in de kou bleven. En ze hadden ook een punt, vakbonden en visie rijmen helaas almaar minder samen.

Maar wat dan gezegd van een regering die de zoveelste opvangcrisis alweer niet zag aankomen? En dan, putje winter, aan het improviseren slaat, terwijl het debat ten gronde over het onbestaande migratiebeleid blijkbaar niet mag worden gevoerd. En wat gedacht van politici die een zwaar betaalde headhunter – met uw en mijn belastingcenten - eerst op zoek laten gaan naar geschikte mensen om de nieuwe raad van bestuur van Dexia Bank te bevolken, om dat advies vervolgens vrolijk naast zich neer te leggen? En hoe zwaar weegt het zwaar betaalde management van een multinational, dat jarenlang inzette op de productie van zonnepanelen en zich nu plots verbaast over het feit dat die overgesubsidieerde markt in elkaar stort? Terwijl de concurrentie uit China al jarenlang staat te drummen, en je absoluut geen helderziende hoefde te zijn om te beseffen dat dit sprookje niet lang meer kon blijven duren. Resultaat? Zeshonderd mensen op straat, terwijl Bekaert een goed jaar geleden zelfs nog een winstpremie uitkeerde aan het personeel in ons land.

Toeteren over het gebrek aan visie en internationaal perspectief van de vakbonden is één ding, het zelf in praktijk brengen is blijkbaar nog een ander paar mouwen. En mogen we van goed betaalde politici en flink in de watten gelegde topmanagers misschien iets meer verwachten op dat vlak? Iets meer vooruitziendheid en langetermijnvisie, iets meer respect voor de mensen of het belastingsgeld waarmee ze werken? Knoeiende werknemers en vakbonden belanden op straat, sommige politici en managers zouden daar ook niet misstaan.