“Starters die scoren op de sociale media komen binnen de kortste keren aan de bak. En zullen het wellicht nog ver schoppen ook.”

 


Solliciteren in tijden van Twitter

De looks had ze alvast mee, kandidate nummer één, toen ze vorige week binnenstapte voor het sollicitatiegesprek. Ze kwam erg vlot en zelfverzekerd over, en had blijkbaar geen last van de zenuwen. Ze droomde van een carrière in de journalistiek, en aangezien er bij Vacature een plekje vrijkomt op de redactie, had ze gereageerd. Afgelopen zomer studeerde ze af. Helaas liggen de jobs voor journalisten momenteel niet echt voor het oprapen.

En dus is het leven nu nog heel rustig voor deze journaliste in spe. Een snelle check op LinkedIn leerde me vooral dat ze verjaart op 6 mei. Meer relevante info viel daar niet te rapen. En op Twitter kwam ze niet verder dan een stuk of tien retweets over een of ander tv-programma. Op mijn vraag waarom ze de sociale media niet gebruikt om zichzelf en haar werk wat beter in de verf te zetten, reageerde ze verwonderd: “Geen idee waar ik eventuele volgers mee zou kunnen boeien.”

De tweede kandidate stapte diezelfde middag ons kantoor binnen. Een beetje schuchter, verre van vlot zelfs. Toch trok ze heel snel mijn aandacht. Ze was net zoals kandidate nummer één afgestudeerd aan een Vlaamse universiteit, en had eveneens verschillende diploma’s in de wacht gesleept. De jacht op een job in de journalistiek was ook voor haar vruchteloos gebleken, tot nog toe.

Nochtans had ze tussen vorige zomer en nu al een indrukwekkend aantal activiteiten ontplooid. Ze had zich binnengepraat op een grote redactie voor een gratis stage. Daardoor kon ze al een mooi portfolio voorleggen. Bovendien was ze uit eigen beweging aan de slag gegaan met een ambitieuze interviewreeks, die ze na voltooiing zou aanbieden aan verschillende Vlaamse media. Die hadden hun interesse al getoond. Ze twijfelde nog of ze er een boek van zou maken. Met andere woorden: de ambitie en de ondernemingszin spatte er vanaf. Ook Twitter stelde niet teleur: meer dan duizend tweets over vanalles en nog wat. Ook over het interviewproject. Blijkbaar voldoende om enkele honderden volgers te boeien.

‘Need I say more?’ Sociale media bieden starters nu meer dan ooit de kans om zichzelf in de kijker te plaatsen. De crisis veroordeelt hen tot creativiteit en ondernemerschap, zeker als ze diploma’s op zak hebben waar weinig vraag naar is. Wie scoort op de sociale media komt binnen de kortste keren aan de bak. En zal het wellicht ver schoppen ook.

(Niet) mee eens?