“Smartphones en tablets, ik zou ze niet graag missen. Maar net zoals met een fles goede wijn moet je ermee kunnen omgaan.”

De nieuwe drugs

Een kristallen bol heb ik niet, maar mag ik je nu al voorspellen welk bericht de eerste nieuwsbulletins van 1 januari 2013 zal overheersen? "De nieuwjaarswensen zijn ook dit jaar weer massaal overgemaakt per sms. De klanten van gsm-operatoren Proximus, Mobistar en Base hebben meer dan xx miljoen sms'jes verstuurd tijdens de overgang van oud naar nieuw." Ik doe er nog een tweede voorspelling bovenop. Als je diezelfde nacht aan de feestdis zit met een groepje mensen, durf ik er ook om te verwedden dat sommigen in je gezelschap drukker bezig zullen zijn met hun smartphone dan met de mensen om hen heen.

Zeg nu zelf: ben jij nog nooit bijna (of helemaal) achterop een andere wagen gereden omdat je afgeleid was door je iPhone of gsm? Het overkomt me regelmatig. Dan ben ik zo boos op mezelf, maar ik kan het toch niet laten. Smartphones, emails, sms'en: ze werken zo verslavend. Niet verwonderlijk ook, als je weet dat er per dag maar liefst 294 miljard e-mails worden rondgestuurd. Smartphones en tablets, het zijn fantastische dingen, en ik zou ze niet graag missen. Maar net zoals met een fles goede wijn moet je ermee kunnen omgaan.

Weet je, ooit heb ik een collega gehad die een echte e-maildiscipline ontwikkeld had. Ze checkte haar e-mails maar enkele keren per dag, en was voor de rest hypergeconcentreerd aan de slag. Ik wist ook: heb ik dringend info nodig, dan loop ik even naar haar bureau. En anders krijg ik binnen een paar uur wel wat ik moet weten.

Alleen ken ik weinig zulke mensen. Vreemd toch? De meeste e-mails die ik ontvang, bevatten (doorgaans toch) geen grote liefdesverklaringen, of uitnodigingen voor de meest waanzinnige feestjes of nog zo van die dingen die je dag opfleuren. 95 procent van de mails zijn eigenlijk heel saai. Waarom raken we er dan aan verslaafd? En waarom nemen we ons eigen leven niet meer in handen en beslissen we zélf wat we wanneer doen? Ik durf alvast niet te vertellen hoeveel keren ik mijn mailbox gecheckt heb tijdens het schrijven van dit stukje ...

December is een periode voor allerlei wensen, en dit jaar zijn dit de mijne:

  1. Dat je je in 2013 niet verplicht voelt om tijdens de weekends en vakanties voortdurend e-mails te moeten beantwoorden.
  2. Dat je gezelschap volgend jaar meer aandacht besteedt aan jou dan aan zijn smartphone.
  3. En dat je tal van fijne e-mails mag krijgen, vol met complimenten en andere dingen die je gelukkig maken.

(Niet) mee eens?