“Singapore, één van de 10 beste expatbestemmingen ter wereld”

Johan Vrancken, expat in Singapore

Johan Vrancken streek vijf jaar terug in Singapore neer en runt er samen met een vriend de intussen flink groeiende kmo Qbian. “Wij geven verkoopstraining op maat, zodat verkopers de merken die ze vertegenwoordigen echt ondersteunen in plaats van ze onbewust tegen te werken,” vertelt hij. “Wie hier een winkel binnenstapt en vervolgens tien minuten lang gevolgd wordt door een glimlachende ‘schaduw’ beseft meteen wat ik bedoel (grijnst).”

Voor mensen met ondernemersbloed in de aderen is Singapore echt wel een aanrader. De registratie van een nieuw bedrijf gebeurt online en verloopt razendsnel. Internet en mobiele breedbandverbindingen werken perfect en zijn een pak goedkoper dan in Europa. Bovendien vind ik hier moeiteloos goed opgeleide mensen die vlot Engels spreken en die ook nog een stuk goedkoper zijn dan in Europa. Om je een voorbeeld te geven: na amper één week weet je al of je voor een buitenlandse werknemer al dan niet een werkvergunning krijgt. Enig minpunt op dat vlak is dat de overheid behoorlijk strikte quota hanteert, ook op vlak van nationaliteit. Toch speelt dat een stuk minder voor hooggeschoolde buitenlanders, zij krijgen hier relatief vlot toegang tot de arbeidsmarkt.”

“De grootste troeven van Singapore zijn voor mij de uitstekende ligging en bereikbaarheid – de stad is een echte regionale hub met vele goedkope vliegverbindingen – en het bijzonder aangename en efficiënte woon- en werkklimaat. Wereldwijd zit Singapore zeker in de top-tien van de beste bestemmingen voor expats. Dat werd onlangs ook nog eens bevestigd door een onderzoek van Mercer. Ik heb hier intussen een aantal grote internationale klanten, zoals Nokia, Apple en Samsung, en merk effectief dat almaar meer multinationals hun regionaal hoofdkwartier vanuit Hongkong naar Singapore verhuizen. Singapore kent quasi geen luchtvervuiling en de stad is stukken beter georganiseerd. Expats met een gezin weten zoiets wel te appreciëren. Het grootste nadeel van deze stad is de overvloed aan regeltjes, de bijzonder planmatige organisatie. In combinatie met een uitermate prestatiegericht onderwijs fnuikt dat de creativiteit, maar dit is eigenlijk detailkritiek die voor mij zeker niet opweegt tegen de voordelen

Tekst: Filip Michiels - Foto: Tim Dirven
Verschenen in Vacature Magazine van 9 oktober 2010.