“Onze werknemers leren hun gevoelens juist uiten via rollenspelen”

Ronny Lommelen, managing director Belux en HINT France bij it-consulting bedrijf Harvey Nash“Als people manager stuur ik een ploeg van zeventig medewerkers, ik stimuleer hen voortdurend om te praten over wat er in hen omgaat. Als ik weet welke gevoelens of frustraties er spelen, kan ik daar op inpikken en er iets mee doen. Zelf ben ik een gevoelsmatig mens, ook als business leader maak ik makkelijk mijn emoties kenbaar. Dat verlaagt de drempel en het wordt binnen ons bedrijf geapprecieerd."

"Bij Harvey Nash houden we van mensen die laten zien wat ze plezant en minder aangenaam vinden. Meer introverte types nemen wel eens beslissingen die we niet kunnen voorzien, of ze beëindigen hun contract zonder dat we de kans kregen om op hun frustraties te anticiperen. Omdat ze er niets over losten. Vandaar dat onze medewerkers via rollenspellen leren om hun gevoelens op de juiste manier te uiten. En die aanpak loont. Over het algemeen kent onze sector een groot verloop, maar bij ons ligt die een pak lager. Want ieder mens heeft zijn prijs: een werknemer kan u niet houden door hem een hoger salaris te geven als zijn grootste probleem is dat hij ’s morgens te lang in de file staat. Dan moet dààr een oplossing voor gezocht worden, maar dat dat komt u pas te weten als iemand z’n emoties uit."

"Natuurlijk is het niet altijd even simpel om met de gevoelens van je werknemers om te gaan. Zo heb ik ooit iemand aan het huilen gebracht toen ik hem moest ontslaan, nog altijd vind ik dat één van de moeilijkste momenten uit mijn carrière. Die tranen brachten me helemaal van mijn stuk en ik heb nog altijd spijt dat ik de boodschap toen niet op een andere manier kon overbrengen. Ondertussen heb ik verschillende workshops emotioneel management achter de rug en vanuit het hoofdkantoor in Groot-Brittannië word ik regelmatig gecoacht door een personal trainer. Ik ben er van overtuigd dat emoties uw professionaliteit niet in de weg staan. Ze zijn niet het allerbelangrijkste op het werk, maar te belangrijk om er geen aandacht aan te besteden.”

Boys don’t cry?

Emotionaliteit op het werk is geen louter vrouwelijke aangelegenheid: mannen en vrouwen worden evenzeer gedreven door gevoelens. Alleen tonen ze dat op een andere manier. Sowieso zijn vrouwen onderhevig aan hormonale cycli: als het op emoties aankomt, werkt het vrouwelijk hormoon prolactine drempelverlagend terwijl het mannelijke testosteron het omgekeerde doet. Vrouwen zullen eerder huilen om negatieve emoties te ventileren, mannen uiten in dat geval vooral kwaadheid of agressie. Bovendien is er een opmerkelijk anatomisch verschil in de traankanaaltjes tussen beide seksen. Vrouwen hebben er namelijk meer én ze zijn dichter op elkaar gepakt waardoor er sneller tranen over hun wangen rollen. Mannen hebben doorgaans vooral last van vochtige ogen.

Tekst: Nathalie Van Laecke