“Onze politici, met premier Di Rupo op kop, moeten plannen ontvouwen die burgers en ondernemers weer hoop en vertrouwen geven.”

Di Rupo is niet ambitieus genoeg

De regering moet ambitieus zijn om de competitiviteit van onze ondernemingen te versterken, aldus vicepremier Steven Vanackere in een recent interview in de krant De Tijd. We hebben al veel gedaan, klonk het, zoals het bevriezen van de lonen. Premier Elio Di Rupo viel hem bij in Metro: “We hebben tegelijk maatregelen genomen om de loonkost te verminderen. (…) Er zijn 10.000 stageplaatsen voorzien voor jongeren.”

Van structurele relancemaatregelen is er evenwel geen sprake.

Nochtans zat eind vorig jaar al bijna 20 procent van de Belgische jongeren zonder werk. Daarnaast is er het spook van de oprukkende vergrijzing. Om die problemen op te vangen, is er in de eerste plaats nood aan nieuwe economische activiteiten. Het is bij uitstek de taak van de regering om daarvoor een vruchtbare voedingsbodem te creëren, opdat de Belgische economie weer kan groeien.

Van vruchtbare ideeën in die richting is bij de regering-Di Rupo weinig te merken. Onze ondernemingen doen intussen hun uiterste best om het gebrek aan ambitie van de politici te compenseren. Ze moeten rendabeler en innovatiever uit de hoek komen dan hun buitenlandse concurrenten, die wél kunnen rekenen op de steun van hun regeringen. Logisch dus dat onzekerheid troef is bij de Belgische ondernemers. Het ondernemersklimaat valt dan ook niet echt zonnig te noemen in ons land.

De gevolgen laten zich raden: een kleine 84.000 Vlaamse kmo’s lopen een verhoogd risico op faillissement, blijkt uit het jongste kmo-rapport van Unizo en Graydon, op basis van cijfers van 2011. Afgelopen jaar lieten onze bedrijfsleiders zich verrassen door een nieuwe recessie. Die woedt nu volop. En niemand die weet of morgen het herstel inzet of we verder de dieperik induiken.

Toch geven de aandelenbeurzen overal ter wereld signalen dat er betere tijden aanbreken. Zullen we binnenkort genieten van het Grote Herstel? Of blijven we nog jaren steken in de Grote Recessie? Politici spelen hierin een sleutelrol als richtingaanwijzer. Ze moeten plannen ontvouwen die burgers en ondernemers weer hoop en vertrouwen geven. Het is aan premier Di Rupo om in dit moeilijke proces voorop te gaan. Maar noch zijn woorden, noch zijn daden stralen die ambitie uit.

(Niet) mee eens?