Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Onderzoeksjournalistiek, toch het alfa en omega van ons vak, vraagt veel. Talent. Tijd. Geld.”

“Een infiltrant draaide maandenlang mee in het bewuste malafide milieu om het te helpen oprollen. Vakkundig bijgestaan door een wiskundekrak die zich meer dan een jaar suf rekende om het geheime recept te ontbloten waarmee het hele zootje staat of valt.”

Wisten u en ik ondertussen niet beter, bovenstaande regels lijken te stammen uit een handboek ‘onderzoekswerk for dummies’ voor rechercheurs of journalisten in spe. De onderzoeksjournalistieke waarde van de magistrale belspelontmaskering eerder deze week kan niet genoeg beklemtoond worden. Met recht en reden liepen de media de deur van de Neveneffecten plat. Die media waren er – opnieuw, geheel terecht – als de kippen bij om de ‘usual suspects’ nog eens een flink pak voor de broek te geven. De talmende politici, hun gebrek aan daadkracht. De gewetenloze ‘masterminds’ die met het grote geld gaan lopen, die pas overstag gaan na de aanhoudende druk van de verontwaardigde burger/klant.

En in medialand zelf kwam er – wederom, terecht – scherpe kritiek op de wel erg innige verstrengeling tussen Humo en Woestijnvis, de werkgever van... de alomgeprezen Neveneffecten. Eén oefening dreigen wij, de andere media, te vergeten: die van de nederige introspectie. Waren het niet diezelfde olijkaards die nog niet zo lang geleden heel wat kwaliteitsmedia flink in hun hemd hebben gezet? Door te onthullen dat hun nonsensicale berichten zonder problemen in de ether zijn gesukkeld? Elke rechtgeaarde journalist en diens werkgever zou zich deze vraag moeten stellen: “waarom hebben verdorie niet wij, maar een satirisch televisieprogramma, dat belspelverhaal uitgevlooid en aan de man gebracht?”

Lezen we er nog eens de eerste regels op na. “Maandenlang” en “meer dan een jaar”. Onderzoeksjournalistiek, toch het alfa en omega van ons vak, vraagt veel. Talent. Tijd. Geld. Maar het is, bovenal, een kwestie van prioriteiten. Woestijnvis heeft ontegensprekelijk een scherpe neus voor talent. En durft er in te investeren. Met resultaat. Bravo, schitterend, meer van dat. Maar moge het belspeldossier vooral een schop onder de spreekwoordelijke kont zijn voor eenieder in het journalistieke vak. Om de lat (minstens) even hoog te leggen. Alleen dan zullen we het groeiende wantrouwen in de journalistiek bij de wakkere burger weten om te buigen.