Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Net in moeilijke tijden zijn mensen tot meer in staat dan ze zelf denken, omdat ze zichzelf in vraag stellen en andere paden durven te bewandelen.”

 

Veerkracht voor moeilijke tijden

“Wij werken zeker 80 uur per week”, zeggen Dirk Brossé en Claire Tillekaerts in koor, in het omslagverhaal van deze Vacature Magazine. Tijd voor ontspanning? Hebben ze naar eigen zeggen amper. Ze zien er ook geen been in: hun werk is hun hobby, en omgekeerd. Passie en ambitie laten zich niet in het keurslijf van een strak uurrooster wringen. Het is mooi dat mensen vaste regeltjes (en uren) aan hun laars lappen en gewoon doen waar ze zin in hebben. Heel mooi zelfs. Er zouden veel méér mensen moeten zijn zoals Brossé en Tillekaerts, als je het ons vraagt. Niet dat iedereen 80 uur per week moet werken, maar die drive: mooi.

Alleen: hoeveel mensen kunnen zich daar vandaag nog in herkennen? Praat met een willekeurige werknemer en de toon van het gesprek is op zijn zachtst gezegd een stuk minder opgewekt en optimistisch. Kan ook moeilijk anders, als de sfeer op de werkvloer vooral bepaald wordt door ontslagen, herstructureringen en besparingen. De crisis die nu al vijf jaar aanhoudt, heeft bij velen de laatste reserves gesloopt. Bij werkgevers en werknemers, zonder onderscheid. En helaas, het ergste op de arbeidsmarkt moet waarschijnlijk nog komen, ook al zijn er onverbeterlijke optimisten die beweren dat het einde van de eurocrisis nu écht wel in zicht is. Noch de Oeso noch de Nationale Bank van België laat op dat vlak nochtans weinig ruimte voor optimisme. Het gaat bovendien verder dan een crisis: heilige huisjes dreigen gesloopt te worden, zekerheden van tien jaar geleden zijn onherroepelijk naar de prullenmand verwezen. De jobzekerheid waar velen de voorbije decennia op konden terugvallen, is wellicht voorgoed voorbij. Ook daar moeten we ons geen illusies over maken.

Maar laat dat vooral geen reden zijn om moedeloos bij de pakken te blijven zitten. Als er één eigenschap onontbeerlijk is in moeilijke tijden, is het wel veerkracht. De moed, de inventiviteit en vooral de energie om tegenslagen te boven te komen. Makkelijk gezegd als je net je job kwijt geraakt bent? Misschien, maar net in moeilijke tijden zijn mensen tot meer in staat dan ze zelf denken. Vaak omdat ze zichzelf in vraag durven te stellen en andere paden durven te bewandelen. Ook dat is veerkracht. Daarom, bij wijze van ietwat late nieuwjaarswensen: veel veerkracht toegewenst in het nieuwe jaar.

(Niet) mee eens?