“Marc en David hadden de pech om vlakbij hun pensioen op een landmijn te rijden.”

De halve wereld had hij afgereisd voor zijn bedrijf. Eenmaal met vrouw en kinderen terug in Vlaanderen, stootte Marc door naar de top. Niet zo moeilijk met werkdagen van twaalf uur. Toen ramde de crisis zijn carrière midscheeps. Hij kreeg de schuld van enkele slechte dossiers en verliet het bedrijf. De breuk met de werkgever waarvoor hij dertig jaar alles had gegeven, was totaal.

Ook David nam zuur afscheid van zijn job. Hij had zich in een Amerikaanse multinational opgewerkt tot het middenkader. Tien jaar geleden besloot die onderneming om zijn productie af te stoten. Davids fabriek kwam in handen van een gedreven ondernemer. Maar ook hier wierp de crisis roet in het eten. De fabriek sluit en David, die twee jaar geleden enkele collega’s met een gouden handdruk naar huis zag gaan, heeft nu het vooruitzicht op een beperkte sluitingspremie.

Iedereen kent wel verhalen zoals die van Marc of David. Ze hadden de pech om vlakbij hun pensioen op een landmijn te rijden. In crisistijden beknibbelen de bedrijven op elke centiem. Sommigen houden daarbij rekening met jaren trouwe dienst. Anderen dumpen medewerkers als oud vuil. Dat zet aan het denken. Daarom wachten 55-plussers die een aantrekkelijk brugpensioen aangeboden krijgen, niet tot ze op hun 65e de gouden horloge krijgen. Niet dat ze niet meer willen werken: eens op ‘rust’ zit hun agenda even vol als tijdens hun ‘actieve’ leven. Ze kiezen gewoon eieren voor hun geld. Want morgen zijn die mooie uitstapvoorwaarden er misschien niet meer.

Nog deze week liet de Europese Commissie de regering weten dat ze het snoeimes moet bovenhalen. De volgende regering zal over de hele lijn besparen. En in het bedrijfsleven lopen steeds minder Sinterklazen rond. De crisis van 2008-2009 ligt dan misschien achter ons, binnen vier, vijf jaar gaat de economie gegarandeerd weer in een recessie. Als het dan uw beurt is om het geliefde werk vaarwel te kussen, wacht u misschien eenzelfde bittere pil als die van Marc of David. Als onze regeringen tegen 2020 geen 36%, maar meer dan 50% van de 55-plussers aan het werk willen houden, zullen ze hen een prettiger perspectief moeten bieden dan de dreiging met een pensioen op 67 jaar. Anders blijft de verleiding om vroegtijdig af te zwaaien, veel te groot.