“Ik verwacht van minister Vanackere dat hij een plan presenteert om de betrouwbaarheid van de Belgische banken te vergroten"

Steven, een plan!

Vlak na Kerstmis had hij zijn rekeningen leeg gemaakt bij Dexia. Een vriend van mij was de onheilsberichten over de bank beu.

Voor een buitenstaander is het moeilijk te vatten dat onze banken zo diep konden vallen. En telkens holden onze regeringen achter de feiten aan. Ze toverden met miljarden belastingsgeld om de banken te redden. Intussen hebben al die miljarden de onrust uit het financiële systeem niet verjaagd. De financiële instellingen vormen nog steeds de zwakke plek van onze economie.

Ik verwacht van de nieuwe regering dat ze me vertelt hoe ze de Belgische financiële wereld wil versterken. Want de overheid is momenteel grootaandeelhouder in enkele instellingen. Laat minister van Financiën Steven Vanackere een plan presenteren dat ons, de burgers en de spaarders, de betrouwbaarheid van de banken beter garandeert, onder meer door een beter toezicht. Hij moet vertellen of de overheid opnieuw banken zal creëren zoals de oude ASLK en NMKN. Moeten de banken weer opgedeeld worden in depositobanken en zakenbanken?

Buiten de zoektocht naar de schuldigen voor de Dexia- en Fortisdebacles vielen onze politici op door een armoede aan ideeën. Gewoon een zitje eisen in de raad van bestuur, zoals Kris Peeters deed, volstaat lang niet. Waarom koos de meerderheid voor de oprichting van een ‘bijzondere commissie’ die lang niet dezelfde bevoegdheden heeft als een officiële onderzoekscommissie, die wél tot op het bot zou kunnen uitzoeken waar het fout gelopen is?

Een duidelijk plan zal de werknemers van Dexia Bank België steunen, die in tegenstelling tot de personeelsleden van de holding recent geen bonus opstreken. Zonder een gedegen plan draaien de komende gesprekken rond de Franse nationalisering van Dexia Crédit Local uit op een nieuwe Belgische nederlaag. In de crisissen rond Fortis en Dexia trokken de Fransen telkens aan het langste eind. Was dit te wijten aan een gebrek aan visie?

Sommigen droomden van Brussel als een financieel centrum. Die droom ligt aan scherven. Zo kondigde de financiële dienstverlener Euroclear twee maanden geleden aan honderden van zijn 2.400 banen in Brussel te verhuizen naar Polen omdat de instelling hier niet het geschikte personeel vindt, zegt ze zelf. Omdat de loonkosten ginds veel lager liggen, aldus de vakbonden.

Hebben financiële instellingen hier nog een toekomst? Deze vraag stellen zich miljoenen spaarders en tienduizenden werknemers van de bank- en financiënwereld. Minister Steven Vanackere is aan zet. Of wacht hij tot Europa ons alles dicteert?