Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Ik betaal netjes mijn belastingen en verkeersboetes: ik heb dus ook het recht de secundaire Vlaamse wegen te gebruiken.”

Wat leeft er op de arbeidsmarkt? Elke week schrijft een van onze journalisten zijn mijmeringen neer over het wel en wee op de werkvloer. Deze week uit Erik Verreet zijn standpunt over de structurele files en het invoeren van wegenvignetten.

Bijna liep het hele land vast in de sneeuw. Elke winterprik doet ons beseffen dat uw en mijn mobiliteit nooit gegarandeerd zijn. Maar meer dan zo’n beetje sneeuw, vrees ik onze politici. In hun ogen ben ik als chauffeur gegarandeerd opgejaagd wild. Neem burgemeester De Schamphelaere van Edegem (CD&V). Als we haar laten begaan, belanden we terug in de Middeleeuwen. Toen moest een reiziger tol betalen in elke stad waar hij doortrok. De eerbiedwaardige burgemeester is het sluipverkeer door haar gemeente beu. Ze wil al het sluipend gespuis laten betalen voor het gebruik van de wegen door haar mooie villawijken. Haar buurvrouw, burgemeester Pira (Groen), heeft Mortsel al dicht gemetseld. Als Edegem volgt, wordt Antwerpen opnieuw een oninneembare burcht.

Ik ben een pendelaar die dagelijks vele kilometers vreet om op het werk te geraken. Voor elk stuk van mijn rijtraject verzamel ik alternatieven. Als gemeente A haar wegen openbreekt, schakel ik automatisch over naar alternatief B of C. Meestal vindt u mij netjes op de autostrade - want meeschuiven in de file gaat sneller dan het sluipwerk -  maar soms kan het echt niet anders. Ik betaal netjes mijn belastingen en mijn verkeerboetes en heb dus ook het recht de secundaire Vlaamse wegen te gebruiken.
Maar dat wordt met het jaar moeilijker. Een rit van 50 km kost me ’s ochtends gemiddeld anderhalf uur. Ik bol al vijfentwintig jaar naar Brussel. In plaats van de structurele verkeersoplossingen waar onze politici over spreken, schuif ik steeds meer aan in structurele files.

Al 25 jaar wacht ik op een allesomvattend vervoerplan, dat alternatieve vervoermiddelen stimuleert, de nacht- en stadsdistributie op latere of vroege uren dwingt, dat goederenstromen consolideert, enzovoort. Bij het gebakkelei om de Oosterweel-brug of -tunnel in Antwerpen werd het me zwaar te moede. Meer dan tien jaar gezever over enkele kilometers. Terwijl het mobiliteitsprobleem zich niet alleen in de Sinjorenstad laat voelen, maar is uitgezwermd over heel Vlaanderen.

Nog één ding. Als we dan toch vignetten of heffingen of lotjes of god weet wat moeten kopen om met de auto te rijden, laten we het dan meteen overal doen. Men zegge het voort.