“Iemand moet ons toch eens uitleggen waarom VDAB en co de uittocht van lokaal talent actief mee begeleiden.”

Oef, het beloofde land bestaat wel degelijk. Meer nog, het ligt op amper 8 uur vliegen van Brussel, de natuur is er prachtig, de sociale zekerheid genereus en de steden worden er geroemd om hun bijzonder hoge levenskwaliteit. Geen wonder dus dat jaarlijks een kleine 1.500 landgenoten het hier voor bekeken houden en naar Canada verkassen om daar aan de slag te gaan.

Zowat de helft van die groep doet dat met een tijdelijke werkvergunning, de rest krijgt zelfs een definitieve verblijfsvergunning.

Met het oog op de selectie en rekrutering van al deze nieuwkomers, pakt de Canadese ambassade in ons land eind november opnieuw uit met een jaarlijkse jobbeurs, ‘Destination Canada’. Een plaats waar Canadese werkgevers en Belgische werknemers met elkaar in contact gebracht worden, zeg maar. Omdat de vraag vanuit België hiervoor vele malen groter is dan het aanbod – vorig jaar meldden zich 5.500 gegadigden voor 720 plaatsen – dienen alle kandidaten vooraf één voor één gescreend en gecontacteerd te worden. Een klus waar zelfs een gereputeerd rekruteringsbureau flink wat dagen zoet mee zou zijn. Dat beseften de Canadezen zelf ook wel, en dus besloten ze meteen hoog genoeg te mikken: VDAB, Actiris en Forem werden onder de arm genomen en gingen enkele jaren terug al met veel enthousiasme op het voorstel in. En zo zullen de drie regionale werkbemiddelaars zich de komende weken opnieuw over een halve treinlading kandidaturen buigen van landgenoten die het hier voor bekeken houden. Mensen die doorgaans al over flink wat werkervaring beschikken en waarvan de profielen – ingenieurs, it’ers en gespecialiseerde technici - verbazingwekkend goed overeenstemmen met de expertise waarnaar Belgische werkgevers zich suf zoeken.

Iemand moet ons toch eens uitleggen waarom VDAB en co niet enkel de uittocht van lokaal talent faciliteren maar ook nog eens actief mee begeleiden. En het argument dat ‘de mensen die willen vertrekken anders ook wel zouden vertrekken’ klinkt in deze bijzonder flauw. In dat geval verrichten onze arbeidsbemiddelaars immers nutteloze arbeid, wat zonde is van het belastingsgeld. Tenzij VDAB, Forem of Actiris, zonder dat we daar lucht van kregen, al jarenlang met Canadees belastingsgeld worden betaald natuurlijk. In dat geval zullen we het voortaan dan ook consequent over de CDAB hebben, de Canadese dienst voor Arbeidsbemiddeling.