“Het is perfect mogelijk om de maatschappelijke ladder te beklimmen, welk soort diploma je vader ook heeft.”

Fatalisme is uit den boze

Ford Genk gaat dicht. Naast de 4.300 werknemers die hun baan verliezen, komen ook de meer dan 5.000 jobs bij de toeleveranciers in het gedrang. Ook Dow Chemical, Hewlett-Packard, Alcatel-Lucent, Alfacam, TE Connectivity en Dubai Ports World kondigden onlangs een ontslagronde aan. Tientallen andere kleinere saneringen halen zelfs de kranten niet meer. De economische crisis slaat hard toe. Pessimisme is troef. Het gevaar bestaat dat we vervallen in fatalisme.

Kan kloppen. Recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen toont aan dat het diploma en de job van je vader belangrijke implicaties hebben op je toekomst en op de kansen die je later krijgt op de arbeidsmarkt. Professor Bea Cantillon vindt dan ook dat de groep die minder kansen krijgt, ondersteund moet worden. “Maar onze samenleving is hard, en spreekt de mensen aan op hun individuele verantwoordelijkheden. Succes heb je zogezegd te danken aan jezelf.”

Even een andere argumentatie proberen: zou het kunnen dat te veel Belgen in het verleden hun verantwoordelijkheid net niet genomen hebben? En dat we momenteel, als gevolg daarvan, kampen met een tekort aan middelen, zodat onze maatschappij verhardt? Met iets meer verantwoordelijkheidszin was onze sociale zekerheid veel gezonder geweest. Toch domineert nog steeds die typisch Belgische mentaliteit dat de overheid het probleem maar moeten oplossen. Van gewone burgers wordt geen zin voor initiatief verwacht.

Onterecht, want in dit land liggen de kansen voor het grijpen. Wie, bijvoorbeeld, geen degelijke opleiding heeft genoten, krijgt via avond- en tweedekansonderwijs een tweede kans. In heel wat organisaties en bedrijven kan je dan weer een vak leren en meer kennis opdoen. Kortom, het is perfect mogelijk om de maatschappelijke ladder te beklimmen, welk soort diploma je vader ook heeft.

Professor Bea Cantillon mag vinden dat we ons leven niet helemaal zelf in handen hebben, maar dat is geen reden om in een hoekje weg te kruipen. België is nog steeds een land dat zijn inwoners enorm veel mogelijkheden biedt. Laat daarom niet toe dat deze crisis je toekomst ondermijnt. Ontwikkel je kennis en maak verdere plannen. Zorg ervoor dat deze crisis je niet klein krijgt.

(Niet) mee eens?