“Het logo van je onderneming op je huid: een brug te ver voor mij”

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Deze week heeft Marian Kin het over de verkiezingen van de Beste Werkgever.

Beste Werkgever worden: het is zowat de natte droom van elke hr-directeur. Deze week was het weer zover. Dinsdag werden de felbegeerde awards uitgereikt op een evenement voor alle kandidaat-bedrijven. Zoals op elk event dat zichzelf respecteert, werd ook hier voor een inspirerende spreker gezorgd. Steven Van Belleghem - bekend van de bestseller 'De Conversation Manager' - toonde onder meer aan hoe bedrijven hun werknemers als ambassadeurs kunnen inschakelen. Eén voorbeeld uit zijn inspirerende presentatie is me bijzonder bijgebleven.

Nike heeft namelijk meer dan honderd 'evangelisten' in dienst die als taak hebben de blijde boodschap over Nike te verspreiden. ‘Ekins’ heten die mannen en vrouwen, zoals het woord Nike maar dan omgekeerd. Zo zijn er tegenwoordig wel meer bedrijven, hoor ik u denken. Klopt. Alleen krijgen deze ekins vooraleer ze aan de slag gaan een serieuze opleiding, compleet met bootcamp en al. En nu komt het: op datzelfde bootcamp worden ze ook uitgenodigd om het logo van Nike - de Swoosh - omgekeerd op hun enkel te laten tatoeëren.

Het logo van je onderneming op de huid van je werknemers: misschien klinkt dit een aantal werkgevers als muziek in de oren. Wel, mij niet. Wellicht is het mijn nuchtere geest die bovenkomt, maar mij gaat dit een brug te ver. We roepen allemaal dat onze werknemers veel te weinig van job veranderen en dat dit een bedreiging is voor onze innovatiekracht. Het lijkt me moeilijk te rijmen met een tattoo van je werkgever op je enkel. Tenzij je natuurlijk na verloop van tijd een hele tattoo-galerij op je been krijgt, als je dan toch regelmatig van stoel verandert. Zulke rituelen doen me eerder aan een sekte denken.

Ik ben veel meer onder de indruk van wat de helden van Fukushima deze week presteerden. Al vijf van hen zijn omgekomen sinds de aardbeving en 22 raakten gewond. Als je ziet met welke loyaliteit en plichtsbewustheid die 'Fukushima 50' het ergste proberen te voorkomen, dan kan ik alleen maar nederig buigen. En ik mag hopen dat geen enkele Beste Werkgever ooit zulke offers aan zijn werknemers zal hoeven te vragen. Of die nu wel of geen tattoo heeft.

Bekijk hier wie Beste Werkgever van 2011 geworden is.