“Het is lang geleden dat er nog een echt groot project naar hier werd gehaald. Daar heb je gedreven politici voor nodig.”

Het interview van Filip Van Hool in twee zakenkranten was een schot in de roos. Hij vertelde koudweg dat voor bussenbouwer Van Hool ‘delokalisatie’ geen taboe meer was. Zijn concurrenten in Nederland en Duitsland werken 16 procent goedkoper. Daarom dreigde het familiebedrijf uit Koningshooikt een deel van zijn 4.100 jobs naar goedkopere oorden te versassen.

Vanuit politieke hoek kreeg Filip Van Hool al langer de raad om niet meer te zagen over de zware loonkosten in België en direct naar het buitenland te gaan. Dit is bijzonder ernstig. Het komt erop neer dat vooraanstaande Vlaamse politici niet alleen de strijd hebben opgegeven om de loonkosten te drukken, maar ook het gevecht om jobs naar hier te halen. Buitenlandse groepen investeerden nog wel mondjesmaat in Vlaanderen, maar het is lang geleden dat er nog een echt groot project naar hier werd gehaald. Daar heb je gedreven politici voor nodig.

Opgeschrikt door dat harde interview haastte minister-president Kris Peeters zich naar Koningshooikt. Veel had hij niet te bieden, buiten wat Vlaamse opleidings- en innovatiesteun. Want de loonkosten zijn federale materie. En op dit vlak heeft premier-in-spe Di Rupo weinig inspirerends laten horen. Jobcreatie is, eigenaardig genoeg, geen prioriteit voor de Waalse socialist.    

De arbeiders van Van Hool legden even het werk neer. Want waarschijnlijk vertrekt een derde van de productie, namelijk die van de standaardmodellen, uit de fabriek. Nu hebben diezelfde arbeiders ook boter op het hoofd. Zij leggen de lat laag. Ijverige nieuwkomers worden door collega’s ingetoomd. Er circuleren grappige verhalen over werknemers die op een warme zomerdag hun werkpost verlaten om achter wat dozen een dutje te doen. Gelukkig verklaart Filip Van Hool in het interview dat hij “het productieproces elke dag opvolgt.”

Als de inzet van het personeel te wensen overlaat, treft het management schuld. Want zolang het personeel een deel van het probleem blijft en niet een deel van de oplossing is, volstaat zelfs een vermindering van de loonlasten niet.

Het gevecht om jobs hier te houden, is niet alleen het werk van politici. Ook de werkgevers, de vakbonden en de bevolking moeten allemaal een inspanning leveren. Alleen luidt vandaag de vraag of nog iemand die moeite wil doen?