Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Gediscrimineerde sollicitanten, doe vooral uw beklag bij de bevoegde instanties”

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Deze week vestigt Nico Schoofs de aandacht op de discriminatie waaraan sommige sollicitanten onderworpen worden.

Op het eerste zicht een onbenullig bericht, tot een paar kolommetjes verfrommeld diep onder het bladerdek van Le Soir deze week. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest experimenteert met anonieme cv’s, naar Frans voorbeeld. Brusselse gemeenten en een handvol grote privé-ondernemingen engageren zich om een eerste selectie van kandidaten te maken op basis van cv’s zonder informatie die de sollicitant kan discrimineren (naam, leeftijd, geslacht, geboorteplaats,etc…). Kwestie van klare wijn te schenken: ik geloof helemaal niet dat anonieme cv’s discriminatie wegwerken. Diezelfde 50-plusser of allochtoon springt in het beste geval een ronde verder dan vroeger, in het onvermijdelijke sollicitatiegesprek trekken diezelfde rotte appels onder de rekruteerders alsnog hun excuusdoos open. En toch. Dit krantenbericht is bij nader inzicht niet zo onbeduidend als het lijkt. Want tegelijk erkennen overheid en werkgevers publiekelijk dat discriminatie bij aanwervingsprocedures in onze hoofdstad een serieus probleem is.

Rotte appels groeien niet alleen aan Brusselse rekruteerdersbomen. Denk aan de ontluisterende verborgen camera-reportage van het één-programma Volt van een tijd geleden, waarin uitzendconsulenten zonder verpinken aanvaarden om de cv’s van allochtone werkzoekenden meteen verticaal te klasseren. Denk aan de beledigende Randstad-advertentie van eerder deze week, in de anders zo stille Kempen. ‘Geen oud-werknemers van Daf Trucks, want die hebben niet de juiste werkattitude.’ Een van de vele reacties, deze week op onze website: “In een vacature stond letterlijk: ‘je bent tussen 25 en 30 jaar oud.’ Een jonge rekruteerder van een selectiebureau, op datzelfde forum: “De stroming bij onze klanten: hoe jonger, hoe liever. Bedrijven doen al moeilijk boven de 35 jaar.”  

Al die signalen blijven isoleren als jammerlijke uitzonderingen: het is me al te makkelijk. Dergelijke uitzend- en selectiekantoren en werkgevers barreren zonder scrupules de toegang tot de arbeidsmarkt voor vele duizenden m/v met talent. Een regelrechte schande. ‘Klant is koning,’ oppert een rekruteerder nog op onze site. De wet is keizer, mijn beste. Daarom, gediscrimineerde sollicitanten, doe vooral uw beklag bij de bevoegde instanties. Wie niet horen wil, moet voelen.