Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Er is een nieuwe strijdplek voor de feministes onder ons: het heroveren van het recht op een fijne zondagochtend.”

Waar is de tijd gebleven dat we uitsliepen op zondagochtend, en daarna heerlijk uren aan de ontbijttafel doorbrachten met verse pistolets en een stapel weekendkranten? De luiheid is definitief uit ons leven verbannen, zelfs op de zevende dag. Een beetje manager moet tegenwoordig op zondagochtend vroeg uit de veren. Rond half acht dropt hij zijn mountainbike in de koffer van zijn leasewagen, om een uurtje later bos en duin onveilig te maken in het gezelschap van zijn collega-mountainbikers. Ook op de rustige Vlaamse wegen bent u op de dag des heren niet veilig. Daar geselen massa's fietsfanaten hun kuiten om minstens drie keer op rij de Mont Ventoux te kunnen opfietsen. En zelfs in de fitnesscentra is het aanschuiven geblazen voor de crosstrainers en zijn de spinningcursussen lang op voorhand volgeboekt.

Om te slagen in het professionele leven moet tegenwoordig minstens ook de 20 km van Brussel op uw cv pronken. Hoewel, een marathon of liever nog een triatlon tonen pas echt aan wat voor een doorbijter u bent. Tijdens zakenlunches stoefen we niet meer met onze wijnkennis en bijhorende wijnkelders thuis, wél met onze dure fiets en het aantal kilometers dat we na de werkuren nog afleggen op de rollen.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat vooral mannen lijden aan deze aandoening. Rondom mij vormt de sport van hun wederhelft een grote bron van frustratie voor heel wat vrouwen. Beide m/v hebben net een hele week hard gewerkt, en nauwelijks tijd gehad voor mekaar of de kinderen. Breekt dan eindelijk de zondagochtend aan en moet manlief dringend de stress van de voorbije week uit het lijf rijden. Achteraf is er ook niks zo fijn als het geleden sportleed met het nodige gerstenat door te spoelen. En dan? Dan is het alweer bijna tijd om aan de werkweek te beginnen.

Zou het kunnen dat het extreme sportgedrag van een aantal carrièretijgers vooral een vlucht is? Een vlucht voor hun ruziënde kinderen, voor het onkruid in de tuin, voor de afwas van de dag ervoor of gewoon voor hun midlifecrisis? En zo is er weer een nieuwe strijdplek voor de feministes onder ons: het heroveren van het recht op een fijne zondagochtend. En een conditie. Voor iedereen: m én v.