“De weg van de minste weerstand is misschien de leukste, maar niet de beste.”

Dik verdiend

Verdienen ze dat wel? Dat was de centrale vraag in de discussie die onlangs – nog maar eens – in de media woedde over topverdieners. Nu was de hetze in dit geval goed te begrijpen. Want aanleiding was het ijskoude cynisme waarmee de bankwereld vandaag bonussen uitdeelt, luttele tijd nadat overheden hen van de ondergang gered hebben en waarmee ze tegelijk besloot om de interesten op spaarboekjes te verlagen, een daad waarmee de sector onverhuld duidelijk maakte hoe ze dacht over de steun die ze kreeg van de overheid – en dus van ons allemaal. Al ging de discussie voor alle duidelijkheid niet alleen over bankbonussen, maar over topverdieners tout court. Bankiers, artiesten, topsporters, you name it.

Of ze dat wel verdienden dus, al die exorbitante bedragen. En één van de mensen die de discussie kruidden, was de Antwerpse professor Bea Cantillon, die zich als sociologe onder meer buigt over het fenomeen armoede. Zij zei: “Rijke mensen zijn meestal mensen die veel geluk hebben in hun leven. Omdat ze geld geërfd hebben. Omdat ze uitzonderlijk veel talent hebben om te voetballen of te tennissen. Of omdat ze over de juiste kwaliteiten beschikken om op te klimmen in het bedrijfsleven. En aan geluk in het leven heb je als individu zelf weinig verdienste.”

Het citaat is voer voor discussie, dat is het minste wat je kan zeggen. Is talent- of succesvol zijn een kwestie van veel geluk hebben? Het is kort door de bocht en het is vooral ook makkelijk. Want twee voorwaarden voor succes zijn net hard werken en passie. Net als talent en geluk. Misschien is net dat niet toevallig het lesje dat we vandaag krijgen van onder meer Azië. En dat we soms iets te makkelijk uit het oog verliezen.

Nu word je met talent en hard werken niet automatisch succesvol, en rijk al helemaal niet, maar het omgekeerde beweren – zoals Bea Cantillon deed – is net een paar bruggen te ver. En helaas: haar uitspraak is ietwat exemplarisch voor de mentaliteit die bij ons vaak heerst. Het doet denken wat een absoluut goedbedoelende ouder op tv zei: “Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn kind zo weinig mogelijk struikelblokken op zijn pad tegenkomt tijdens zijn opvoeding.” Zou het niet de bedoeling van opvoeding zijn om kinderen met struikelblokken te confronteren, zodat ze leren hoe ze die kunnen overwinnen? Zodat ze leren dat de weg van de minste weerstand soms wel de leukste, maar niet altijd de beste is?