“De virtuele globalisering is een aanslag op voor ons evidente verworvenheden.”

Werklust

Het was een hartverscheurende kreet die via mijn e-mailbox binnenkwam, een goeie twee weken geleden. “Please sir, hire me. I need the money. My father is a ricksha driver.” De afzender was een jonge, hoogopgeleide Pakistaan die zich via een website aangeboden had om een logo te ontwerpen, voor niet meer dan een handvol dollars. Schrijnend, zoveel is duidelijk. Op het internet laat de globalisering zich in een nieuwe gedaante zien, zo kan u in ons coververhaal van deze week lezen: hoogopgeleide freelancers van over de hele wereld die hun diensten op online werkplaatsen aanbieden, vaak voor tarieven die je eerder in een derdewereldeconomie verwacht en die de globalisering in zijn puurste en soms ook onsmakelijkste vorm laten zien.

De verontwaardiging die u gegarandeerd zal overvallen bij het lezen van het verhaal is niet meer dan terecht, laat daar geen twijfel over bestaan. De virtuele globalisering is een aanslag op heel wat verworvenheden die wij evident vinden. Minimumlonen, elementaire arbeidsvoorwaarden en nog veel meer: ze worden op het internet soms in één klap weggevaagd, zeker als het over freelancers gaat. Maar laten we vooral ook de naakte waarheid niet uit het oog verliezen. En die is dat aan de andere kant van de wereld mensen staan te popelen om de handen uit te mouwen te steken. Jawel, tegen tarieven en voorwaarden die soms de wenkbrauwen doen fronsen, maar niet te vergeten ook met heel veel honger en gedrevenheid.

Gedrevenheid om vooruit te geraken en goed werk af te leveren. En laat net dat een welverdiende schop zijn tegen de zelfgenoegzaamheid en de zekerheden die velen van ons in een schijnbaar ijzeren greep hebben hier, in België en bij uitbreiding in het Westen. Niet in het minst de mensen die – tegen de economische logica en de publieke opinie in – beslist hebben om maandag het land lam te leggen. De globalisering hou je niet tegen, hoezeer sommigen dat in het diepste van hun gedachten ook zouden willen. Integendeel: ze zal zich steeds ingrijpender laten voelen op onze arbeidsmarkt. Ook voor hoogopgeleiden, die zich tot nu toe misschien veilig waanden. Hoe kan je het verschil maken, dat is de vraag die Vacature dit jaar meer dan ooit opwerpt. Het antwoord, zo moge blijken uit dit verhaal:  met honger en gedrevenheid. En passie. Op een eerbare én eerlijke manier, wel te verstaan.