“Daarom, Waalse vrienden, zou meer economische en politieke autonomie anno 2011 ook voor jullie geen scheldwoord meer mogen zijn”

Laten we daar vooral niet flauw over doen: Walen zijn gemiddeld niet luier dan Vlamingen, hebben niet systematisch twee linkerhanden en lopen net zomin als wij Vlamingen over van enthousiasme om pakweg tot hun 67ste te werken. Ze zijn net zo weinig in de doorsnee Vlaming geïnteresseerd als vice versa - tenzij die Vlaming toevallig Bart De Wever heet – en spreken helaas weinig of geen Nederlands.

Dé Walen, wie zijn dat overigens, en waar wonen ze? Het is haast ondoenbaar in dit land nog grotere contrasten en verschillen te vinden dan die tussen pakweg de gezellige binnenstad van Namen en de periferie van Charleroi. Of tussen de villawijken in de glooiende heuvels van Waals-Brabant en de arbeidershuisjes in de Borinage. En dus kunnen we in Vlaanderen maar beter resoluut komaf maken met het idee dat ‘de Walen’ massaal in de rij staan voor Vlaams geld, en dat generatiewerkloosheid of een lage scholingsgraad vieze Waalse ziekten zijn.

En toch, Waalse vrienden, zijn jullie op flink wat vlakken fundamenteel anders, en lijkt die kloof eerder groter dan kleiner te worden. Dat vertaalde zich de voorbije jaren in de eerste plaats op politiek vlak. Bij de federale parlementsverkiezingen in 2007 haalde de PS in Wallonië 29 procent van de stemmen, vorig jaar was dat zelfs 37 procent. Terwijl jullie de in onze ogen wat flauwe recepten van Elio Di Rupo best kunnen smaken, en op sociaal vlak massaal de socialistische FGTB omarmen, kiest Vlaanderen voluit rechts én versnipperd. En gaapt er bij ons een diepe kloof tussen wat het ACV denkt en de CD&V doet. Sommigen onder jullie torsen ook de erfenis van een te lang gekoesterd, te zwaar gepamperd industrieel verleden. En dat vertaalt zich in keuzes voor zekerheid en sociale bescherming, in een zware openbare sector en minder ‘entrepreneurship’. Tot slot, beste vrienden, zijn jullie net iets meer zuiders getint dan wij, koele en rationele Vlamingen. Genieten van het leven is aan jullie kant van de taalgrens nog geen zonde, de boog hoeft er niet altijd gespannen te staan. En toegegeven: heel stiekem zijn we daar soms best jaloers op, al zal de toekomst moeten uitwijzen of de maatschappelijke keuzes die daaruit voortvloeien ook de juiste zijn.

Daarom, Waalse vrienden, zou meer economische en politieke autonomie anno 2011 ook voor jullie geen scheldwoord meer mogen zijn. Het staat jullie vrij – en siert jullie zelfs – eigen keuzes te maken. Laat ons de politieke en economische consequenties daarvan dan ook aanvaarden.