“China gaat nog steeds met reuzensprongen vooruit, maar ook ten koste van elementaire werknemersrechten.”

Onlangs stond in een Nederlands tijdschrift een reportage over een fabriek van het bedrijf Foxconn in het Zuid-Chinese Shenzhen, waar producten van Dell, Nokia en Apple in elkaar gestoken worden. Een bedrijf waar 350.000 Chinezen werken. En in veel gevallen ook wonen. Een goeie reputatie heeft het bedrijf niet, om het zacht uit te drukken.

Om het zelfmoordcijfer naar beneden te halen, heeft Foxconn vangnetten voorzien rondom het bedrijfsgebouw. Opvang, in de letterlijkste en wellicht ook schrijnendste zin van het woord. De netten kwamen er na een zelfmoordgolf vorig jaar, waarbij achttien werknemers zich het leven benamen. Werknemers hokken er samen in slaapzalen die je onwillekeurig doen denken aan internaten in de jaren '50. Spartaans en ruw. "Ik vind het irritant dat zelfs als ik slaap Foxconn het voor het zeggen heeft", aldus een jonge werknemer in het artikel.

Het bedrijf belichaamt het nieuwe China: een land dat nog steeds met reuzensprongen vooruit gaat, maar ook bereid is om die grote stap voorwaarts te maken ten koste van elementaire werknemersrechten. Een boodschap die nochtans achterhaald is volgens sommige experts: de Chinese vooruitgang - en bij uitbreiding die van Azië - is volgens hen al lang niet meer gebaseerd op goedkope arbeid of werkomstandigheden die bij ons de wenkbrauwen doen fronsen. Een achterhaald clichébeeld? De reportage over de fabriek van Foxconn, die overigens geregisseerd werd door een internationaal, door Foxconn ingehuurd pr-bureau, laat op zijn minst vermoeden dat die conclusie misschien wel voorbarig is.

Het toont wellicht ook aan dat we ons in de onontkoombare opgang van de Aziatische landen niet alleen moeten blindstaren op de soms verbazingwekkende groeicijfers. Jazeker, we kunnen héél wat opsteken van de werkethiek in de Aziatische landen - sommigen zouden er zelfs eens op bootcamp moeten gaan - maar er zit ook een schaduwzijde aan die groei vast. En in dat opzicht kunnen de Aziatische landen een voorbeeld nemen aan andere delen van de wereld. Of zoals de woordvoerder van Foxconn in het artikel zei: "De belangrijkste les die we leerden na de zelfmoorden, is dat we beter luisteren naar onze werknemers." Hoe schoorvoetend het bij Foxconn ook gebeurt, ook dat is vooruitgang.