Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Bedrijven moeten er net nu alles aan doen om te blijven investeren en aanwerven.”

En plots lijkt het weer najaar 2009. De beurzen duiken met de regelmaat van de klok diep in het rood, het consumentenvertrouwen gaat in dalende lijn, en gisteren kondigde de Zwitserse grootbank UBS zelfs aan dat het 3.500 medewerkers op straat wil zetten. Je moet geen zware doemdenker zijn om in deze natte augustusdagen overvallen te worden door een weinig opbeurend déjà vu-gevoel.

Een handvol economen en analisten doet er intussen alles aan om er de moed in te houden: dit is een financiële systeemcrisis, geen algemene economische crisis, en dus is er geen reden tot blinde paniek. Dat klopt wellicht ook ten dele, maar zij hebben de perceptie én het recente verleden tegen. Nogal wat werknemers, en dus ook doorsnee consumenten, zijn de voorbije twee jaren door een diep dal gegaan. Ze verloren hun baan definitief, kwamen in de tijdelijke werkloosheid terecht of boetten stevig in aan koopkracht. En hebben dus redenen bij de vleet om de nieuwste ontwikkelingen op de financiële markten met argusogen te volgen.

In die zin kon het nieuws dat een van de absolute vaandeldragers van de Zwitserse banksector nu opnieuw de hakbijl bovenhaalt niet slechter vallen. Willen we de spiraal van negatieve perceptie en aangetast consumentenvertrouwen doorbreken, dan is het nu aan de bedrijven zelf om het voortouw te nemen. Rationaliseren of zelfs nog maar de vinger op de knip houden met het oog op wat eventueel komen gaat, zou vandaag het slechtst mogelijke signaal zijn. Onder het motto ‘nu zaaien om later te oogsten’ moeten bedrijven er net alles aan doen om te blijven investeren en aanwerven, in een poging zo de economie draaiende én onze koopkracht op peil te houden.

Wie A zegt moet immers ook B zeggen: je kan moeilijk steen en been klagen over de impact van de vergrijzing en de moeizame zoektocht naar nieuwe werknemers en tegelijk het rekruteringsbeleid bevriezen of zelfs mensen op straat zetten zodra de beurzen in woelig water belanden. Korte termijndenken is vandaag meer dan ooit uit den boze: negatieve perceptie en dalend consumentenvertrouwen zijn op termijn nefast voor werknemers én werkgevers. Bovendien slaat de vergrijzing elk jaar iets harder toe, en hebben bedrijven er alle belang bij om goede werkkrachten aan zich te binden. Laat ons dus, voor de oplossing van deze schuldencrisis, niet langer collectief richting politiek te staren. Konijnen die al te lang in de lichtbak blikken, zijn doorgaans vogels voor de kat.