“Als je de 'royals' slechts betaalt om werkloos in hun paleis te zitten eer ze weer ergens een lint mogen doorknippen, gaat het natuurlijk mis”

 

 

Ook prinsen moeten werken voor de kost

Met de abdicatie van koningin Beatrix in Nederland stapt ook de ceo op van de bvba Oranje. Ze toucheerde een vorstelijke salaris, maar verdiende zichzelf ook majesteitelijk terug. De Rotterdamse econoom Harry van Dalen berekende dat Hare Majesteit tijdens haar 33-jarige regeerperiode zou Beatrix liefst 145 miljard euro hebben gegenereerd. Hoewel ze veel zinloze ceremoniële taken moest uitvoeren, was de koningin namelijk altijd nauw betrokken bij het tot stand komen van lucratieve handelsdeals. Prins Willem-Alexander zal ongetwijfeld in haar voetsporen treden.

Ook prins Constantijn, de jongste zoon van koningin Beatrix, heeft recht op een dotatie. Hij heeft die evenwel niet nodig, aangezien hij een hoge managementfunctie bekleedt bij Rand, een Amerikaanse denktank. Het verschil met prins Laurent in België is groot. Die krijgt jaarlijks zo’n 300.000 euro overgemaakt, hoewel hij geen echt beroep uitoefent. Wel is hij voorzitter van de stichting voor het welzijn van huisdieren en wilde dieren. Hij is eveneens voorzitter van de ‘European Research Group for Alternative Toxicity Testing’.

Voorts is prins Laurent een flamboyant raceliefhebber en ritselt hij in de marge om zijn gage een beetje op te krikken. Begrijpelijk gedrag. Als je de ‘royals’ slechts betaalt om werkloos in hun paleis te zitten eer ze weer ergens een lint mogen doorknippen, gaat het natuurlijk mis. Dan moet je niet verbaasd zijn dat koninklijke types ontsporen of zich te buiten gaan aan decadentie of onverantwoord financieel gedrag.

Als je kiest voor een monarchie, doe dan iets met de duurbetaalde kroonjuwelen. Zet ze niet op rantsoen, maar wel aan de arbeid. Dat is niet alleen goed voor het land, maar net zo goed voor hun eigen gemoedstoestand. Zelfs prins Laurent kan zich nuttig maken. Laat hem tijdens de race in Monaco een paar internationale belastingontduikers strikken. Het zijn nare mensen, maar ze leveren ook wat op. It's a dirty job, maar iemand moet het doen.

Mark Koster is hoofdredacteur van ThePostOnline en gespecialiseerd in de entertainmentbusiness.

(Niet) mee eens?