Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Al decennialang neemt de immigratie in ons land gestaag toe. Zonder dat daar een goed doordacht beleid tegenoverstaat, zoals in bijvoorbeeld Canada wél het geval is.”

Open deur

Het moet een van de meest onheilspellende cijfers van de week geweest zijn: minder dan de helft van de niet-Europese buitenlanders in ons land is aan het werk, en van de vrouwen van diezelfde groep werkt driekwart niet. Het kan zelfs nog onheilspellender. Want voor buitenlandse vrouwen uit de EU ziet het er in België helemaal belabberd uit: slechts 26 procent onder hen werkt, zo stelde het Loonkloofrapport 2012 vast. Het lage percentage moet minister van Werk Monica De Coninck koude rillingen bezorgd hebben, nu ze er net als de Hollandse zakenvrouw Marianne Zwagerman – zoals u kan lezen in ons coververhaal deze week – voor ijvert dat zoveel mogelijk vrouwen voltijds aan het werk gaan.

Monica De Coninck heeft de reputatie een harde tante te zijn, en ze is ook vastbesloten om het probleem aan te pakken. Meer zelfs: ze heeft in Antwerpen bewezen dat ze dat kan. Mooi, maar misschien moeten ze samen met andere politici dringend kijken naar een onderliggend probleem: dat van de onbeperkte en praktisch ongecontroleerde immigratie naar ons land. Want ook op dat vlak zijn de cijfers niet mis. Vorig jaar kwamen 130.000 personen zich vanuit het buitenland in België vestigen, asielzoekers niet meegerekend. Al decennialang neemt de immigratie in ons land gestaag toe. Zonder dat daar een goed doordacht beleid tegenoverstaat, zoals in bijvoorbeeld Canada wél het geval is.

Vraag is wie we daar een plezier mee doen. Niet de immigranten die naar hier komen en vaak in sociaal abominabele situaties belanden, en in veel gevallen heel veel moeilijkheden ondervinden op de arbeidsmarkt. Of in de meest kwetsbare sectoren van onze economie – de industrie op kop - terechtkomen. Want nog een duidelijk cijfer: slechts 2 procent van de immigranten in België is hoogopgeleid. Met een strikt activeringsbeleid zoals Monica De Coninck dat voorstaat, kan daar weliswaar nog een mouw aan gepast worden, maar het neemt de fundamentele vraag niet weg: welk immigratiebeleid willen we met ons land? En welke rol moet dat immigratiebeleid spelen op onze arbeidsmarkt? En tenslotte: is immigratie echt een antwoord op het probleem van de vergrijzing, zoals sommigen weleens opperen? Het zijn vragen waarop de meeste politici tot op vandaag alleen maar met een oorverdovende stilte antwoorden. Zolang dat antwoord hetzelfde blijft, blijven de cijfers wat ze zijn: onheilspellend.